Cel mai bun fotoliu rulant

Persoanele cu dizabilitati au nevoie de dispozitive speciale pentru a se putea deplasa si a duce o viata oarecum independenta. Lezarea maduvei spinarii intrerupe conexiunea dintre creier si muschi ducand de cele mai multe ori la paralizie. La aflarea vestii ca nu vor mai putea merge niciodata pacientii au senzatia ca nu se vor mai putea integra social si economic in lumea in care traim. Totusi, in zilele noastre exista posibilitatea de a trai intr-un mod cat mai independent posibil prin intermediul unui fotoliu rulant.

Cum functioneaza un fotoliu rulant?

Un fotoliu rulant merge in locul tau sau cel putin te ajuta sa te deplasezi atunci cand nu o mai poti face singur. De multe ori, acest tip de dispozitiv medical se imparte in doua categorii: clasic sau electric. In cazul celui clasic, pacientul cu ajutorul mainilor sale invarte rotile pentru ca scaunul cu rotile sa se deplaseze. Pentru el este nevoie de forta musculara. Asadar, nu va fi potrivit decat persoanelor care sunt paralizate de la brau in jos. La polul opus, se afla fotoliul rulant electric care prezinta un motor si un dispozitiv de comanda. Motorul se afla sub scaun actionand rotile iar pe una din cotiere se afla un joystick prin intermediul caruia dictezi directia in care vrei sa mergi. Avantajul major este ca poate fi manvrat si de persoane care sunt tetraplegice deoarece nu necesita multa forta musculara.

Cum arata un fotoliu rulant?

Numele este foarte sugestiv. Este un scaun cu perne de sustinere si tetiera care de asemenea prezinta roti. Este mult mai confortabil fata de scaunul cu rotile clasic. Pernele de sustinere pentru sezut si pentru spate poti fi facute din materiale diferite precum spuma, gel sau un mix de materiale. Aceste perne de sustinere previn aparitia escarelor ce apar in punctele de presiune. De asemenea, tetiera este foarte importanta pentru persoanele paralizate de la gat in jos. Ele nu isi pot sustine capul si prin urmare pot suferi leziuni la nivelul coloanei cervicale. Asadar, tetiera este un element important pentru aceste persoane.

Fotoliul rulant poate fi actionat de pacient sau de o alta persoana in functie de model. De multe ori prezinta manere fixate de spatarul scaunului cu ajutorul carora pacientului poate fi impins de altcineva. Daca este un model electric, pe una din cotiere va prezenta dispozitivul de comanda. Bateria unui fotoliu rulant electric dureaza in jur de un an de zile asa ca autonomia acesteia trebuie luata in considerare la achizitionarea unui astfel de model.

Tipurile de pneuri sunt importante deoarece vor dicta cat de usor de deplaseaza pacientului. Unele sunt speciale de interior mergand numai pe teren plat altele pot fi folosite si pe terenuri denivelate sau accidentate.

Cand alegeti un fotoliu rulant urmariti greutatea pacientului, inaltimea si latimea bazinului sau pentru a putea alege un scaun potrivit caracteristicilor lui. De asemenea, latimea totala a scaunului trebuie verificata pentru a fi sigur ca intra pe usa si pacientul se poate deplasa dintr-un camera in alta.

Cel mai bun fotoliu rulant este cel care se potriveste caracteristicilor pacientului si implineste nevoile sale.

Post navigation